Какво трябва да направите, за да се сдобиете с руски паспорт?

Getty Images
Ето някои важни неща, които трябва да имате предвид, ако целта ви е да се сдобиете с червен паспорт.

Руските власти през последните години предприемат стъпки за облекчаване на процеса на кандидатстване за руско гражданство. Специален статут действа за бивши съветски граждани, рускоговорящи, инвеститори, висококвалифицирани професионалисти и талантливи млади хора. В началото на март президентът Владимир Путин потвърди желанието на страната да привлече талантливи чужденци и да им помогне да се заселят в страната.

Всъщност процесът на кандидатстване за руско гражданство изглежда в съответствие с изискванията на западните държави. В Русия, подобно на регламентите във Великобритания и САЩ, от кандидатите за гражданство се изисква да са живели на нейна територия поне пет години, да говорят националния език и да познават основната национална история. Русия, също като САЩ, сега изисква кандидатите да полагат клетва за вярност.
Има и разлики - някои са добри, други лоши. Русия не позволява двойно гражданство както допускат много западни държави, но пък не изисква да се преминава през лично интервю (както е в САЩ) или да се пребивава в продължение на 10 години преди да се кандидатства (това е минимумът в Швейцария).

Колко души кандидатстват за руски паспорт и защо?

Владимир Путин и Стивън Сегал в Кремъл, 2016 г.

Според руското Министерство на вътрешните работи 265 319 чужденци са станали руски граждани през 2017 г., средно около 22 000 души на месец. Това е леко увеличение спрямо 2016 година.

През последните няколко години редица международни знаменитости и спортисти (американският актьор Стивън Сегал и бразилският футболист Марио Фернандес, за да посочим само двама от тях) получиха руски паспорти. Някои го направиха от чиста любов към Русия, докато други търсеха нови възможности за кариера. Това изглежда е популярен мотив и за обикновените хора.
"Избрах държава, в която мога да подредя живота си, след като се дипломирах в университета и мога да използвам способностите си в най-голяма степен", каза млада жена от Литва, обяснявайки какви са мотивите за решението й да поиска руското гражданство. "Не намирам европейските държави за привлекателни поради местния манталитет, а освен това животът там е доста скъп".

Жена от Украйна, която учи китайски, също е на мнение, че Русия предлага повече възможности за професионално развитие на фона на многото напускащи хора.
"Когато съм в Москва, съм заобиколена от хора, които са по-успешни, по-умни и по-активни от мен - това ме мотивира да се развивам. Знам, че в Москва ще мога да намеря работа, свързана с Китай", каза тя.

"Преместих се поради икономически причини", каза друг кандидат, който е напуснал Франция, за да заживее в град Кунгур в руския регион Перм преди пет години. "Във Франция вече не издържах. (...) Нямаше работа за мен. Аз съм пилот на въздушни балони, а туристите в Лил, където живеех, все повече и повече намаляваха. (...) В Кунгур хората са по-добри и по-активни. Освен това за въздушните балони тук има повече живот".

Езиковият тест е задължителен

Преди да кандидатства за руско гражданство, чужденецът трябва да получи разрешително за временно пребиваване, а след това и за постоянно. Има и много основания, по които може да се кандидатства за руско гражданство, въпреки че това означава и че трябва да се представи различен набор от документи.

Всеки, който иска да получи руско гражданство, трябва да отговори на следните изисквания:
- Да е пребивавал на територията на Русия поне пет години след придобиването на разрешително за пребиваване;
- Да има законен източник на доходи;
- Да се откаже от досегашното си гражданство;
- Да няма криминално досие в Русия и да спазва законите на страната;
- Да говори руски.

Освен да получи разрешително за временно, а след това и за постоянно пребиваване, кандидатът ще трябва да представи медицинско свидетелство, което може да бъде получено само в одобрен медицински център.

"Правни проблеми могат да възникнат, ако някои от необходимите документи не отговарят на руските изисквания, подготвени са неправилно или просто липсват", каза Владимир Старински, управляващ партньор в адвокатската кантора "Старински, Корчаго и партньори". "В този случай молбата ще бъде върната и отказана".

Той препоръчва да наемете специалисти, за да се справите с тази документация и да избегнете евентуални проблеми, както и за да спестите време.

За да вземете всеки един от описаните подробно изпити за пребиваване или гражданство, ще трябва да платите. Първоначално разрешителното за временно пребиваване изисква да покажете владеене на руски език с познаване на историята и законите на Русия. Най-малко пет години по-късно езиков изпит за гражданство ще провери вашата руска граматика, четене, слушане, писане и говорене.

Някои кандидати могат да бъдат освободени от такива изпити: граждани на Беларус, лица с увреждания, малолетни, мъже над 65-годишна възраст и жени над 60-годишна възраст, висококвалифицирани специалисти и техните семейства и тези, които могат да покажат владеене на руски език.

Има по-лесен и по-кратък начин

В някои случаи чужденец, който иска да получи руско гражданство, не трябва да чака пет години да кандидатства. Тези, които попадат в една от следните категории, могат да кандидатстват само след една година престой в Русия за разрешително за пребиваване:

- Хора, които имат изключителни постижения в областта на науката, технологиите или културата;
- Хора, които притежават професионална квалификация, която се търси в Русия;
- Хора, които са получили политическо убежище в Русия;
- Хора, които са бежанци по смисъла на руското законодателство.

Има  и отделна "опростена" процедура, която съкращава времето за оценка на заявленията от една година до три месеца и до шест месеца за тези, които:

- Имат статута на "рускоговорещи" (онези, които живеят в чужбина, но говорят руски у дома и искат да се преместят в Русия);
- Родени са в Съветския съюз или са имали съветски паспорт;
- Имат родител, който е гражданин на Русия и живее постоянно в страната;
- Женени са руски гражданин повече от 3 години;
- Имат дете с руско гражданство;
- Имат професионална сертификация в Русия и работят в страната повече от 3 години;
- Имат бизнес в Русия повече от 3 години и плащат данъци (не по-малко от 1 милион рубли) годишно;
- Инвеститори са с повече от 10% дял в руска компания с капитал от най-малко 100 милиона рубли;
- Хора, които са висококвалифицирани специалисти, които са работили в Русия повече от 3 години.

Тези, които служат в руската армия по договор, също могат да кандидатстват за гражданство чрез новата опростена процедура. Те трябва да се откажат от досегашното си гражданство, да докажат знанията си за руски и да получат молба от ръководството на армията, но не е необходимо разрешително за пребиваване.
Правната рамка и процедурите непрекъснато се преразглеждат, затова е най-добре да се консултирате с руското посолство или консулство във вашата страна. Ако сте в Русия, посетете офис на Министерството на вътрешните работи.

Отговаряме и на 7 въпроса за чужденците, които си търсят работа в Русия!

Внимание! Всяко пълно или частично копиране на материали на Russia Beyond без писмено разрешение и директен линк към оригиналната публикация на Russia Beyond, включително от други електронни ресурси, ще се смята за грубо нарушение на Закона за защита на интелектуалната собственост на Руската федерация. Russia Beyond и медийният холдинг RT си запазват правото да реагират на подобни нарушения в различни държави, включително по съдебен ред.

Вижте още: