3 начина да заживееш в Русия, без да полудееш от бюрокрация

Getty Images
И така, решил си да се преместиш да живееш в Русия. Ако обаче не си Жерар Депардийо, станал руски гражданин през 2013 г. с личен указ на Владимир Путин, те чака немалко бумащина.

1) Да получиш учебна виза и да се установиш в страната за няколко години

Най-лесният начин да поживееш известно време в Русия е да заминеш да учиш там. Възможно е дори да това да стане безплатно и да получиш място в общежитие: много вузове имат квоти за чужденци, които се разпределят чрез посолствата. Ако са те приели, ще ти изпратят покана, с която се издава безплатна учебна виза.

Например кореецът Чжи-юн Чхве учи в Духовната академия в Санкт Петербург. Той мечтае да стане православен свещеник и да се върне в Сеул, за да прави богослужения за тамошните руснаци. Знае руски отлично: първо, учи езика старателно и второ, в общежитието чужденците се настаняват заедно с руснаците.

Въпреки необикновената му специалност, за неговото учебно заведение действат обичайните правила за виза. "Ние, чуждестранните студенти от Санктпетербургската духовна академия, получаваме еднократна виза за един месец, а след това я удължаваме с една година. Нашият игумен ходи във ведомството, за да удължава визите". В някои други вузове може да се получи многократна учебна виза веднага за една година, а след това тя да се удължава всяка година.

Плюсове: 

  • Можеш да живееш в Русия 4 години (бакалавър) и да разбереш харесва ли ти тук, а след това без проблеми да се върнеш в родината си. Или пък да получиш разрешително за временно пребиваване по леко опростена схема.
  • Със студентската си книжка от руски ВУЗ можеш да посещаваш музеи срещу жълти стотинки, докато за чужденците входът често е по-скъп.


Минуси:

  • Със студентска виза нямаш право да работиш официално.

2) Да си намериш работа и да подпишеш тригодишен договор

Още една възможност да поживееш в Русия без "да изгаряш мостове" е да си намериш официална работа. За това има два начина.

Разрешение за работа и работна виза

Този вариант не е за хора, които искат да се устроят където и да е. При наемане на чужденец работодателят наистина трябва да иска да те има за служител. Защото за целта той трябва да получи квота за привличане на чуждестранна работна сила, да се регистрира в Главното управление по въпросите на миграцията към Министерството на външните работи, да бъде акредитиран и да ти издаде платена покана. Или пък да мине без първия пункт, ако си висококвалифициран специалист, т. е. ако получаваш над 2 млн. руб. ($33 700) годишно.

При това трябва да си намериш работа, ПРЕДИ да се преместиш, да получиш от работодателя покана за виза, да преведеш паспорта и дипломата си и преводът им да бъде нотариално заверен, да минеш на преглед от медицинска комисия и да потвърдиш владеенето на руски език. Работната виза се издава за срок до три години, но ако решиш да изоставиш компанията А и да се прехвърлиш в компания Б, то тогава ще ти трябват нова покана и нова виза.

"Опитах се официално да постъпя на работа в Санкт Петербург", разказва Анна от Литва. "Началничката беше съгласна. Когато обаче разбра колко ще трябва да търчи по инстанции заради мен, ми предложи или да работя нелегално, или да си търся друга работа. Работих нелегално".

Лиценз за работа

Лицензът или патентът за работа се издава САМО на мигранти, които са на безвизов режим, и той има редица ограничения. Първо, можеш да работите само по специалността, която е посочена в разрешителното. Ако там е написано, че си механик, а всъщност шиеш дрехи, плащай си глобата и се готви да те експулсират. Второ, патентът има териториално ограничение. Не можеш да го получиш в малко сибирско градче, а да работиш в Москва. Нещо повече, не може да получиш патент в Московска област, а да работиш в Москва, затова пък може да получиш два лиценза и да работиш и там, и там.

Не звучи много забавно, нали? Затова пък е лесно да получиш патент – той струва около $20 на месец и след като го имаш, не трябва да плащаш подоходен данък.

Алексей е пристигнал от Украйна, за да работи в Русия. Издали са му патент буквално за 10 дни без каквито и да било проблеми. "Проблемите се появиха, когато отидох да го удължавам", разказва той. "Отидох 10 дни преди да е изтекъл срокът, а те ми казват: късно е! Наложи се да се върна в родината си, а след това отново да влизам".

Плюсове:

  • Не се налага "да се горят мостове"


Минуси:

  • Ако изгубиш работата си, ще се наложи да си тръгнеш. Ако си смениш работата, ще трябва да започнеш всичко от начало.

3) Да получиш разрешително за временно пребиваване, а след това документ за постоянно пребиваване (ВНЖ)

"Ако знаех, че е толкова сложно, просто щях да си правя четири пъти в годината нова виза", разказва Анастасия, която се е преселила от Латвия. "С годишна виза човек може да пребивава в Русия 90 дни на всеки 180 и да пътува натам и насам. И да работи нелегално. А сега аз така или иначе нямам право официално да работя половин година, а освен това трябва да си стоя тук, без да мърдам, докато не ми дадат РВП-то (разрешението за временно пребиваване)".

И на Анастасия ѝ е провървяло – тя получава РВП извън квотите, възползвайки се от статута на преселник. Освен преселниците право на такава облага имат:

- родените в СССР
- съпругите/съпрузите и родителите на руски граждани
- децата на недееспособни руски граждани
- непълнолетните
- участващите в програми за доброволно преселване на сънародници.

Издаването на квотите започва след Нова година и приключва за няколко дни. В това студено време хората се редят на опашки цяла нощ (а понякога и няколко нощи), за да станат евентуално щастливи собственици на отметка в паспорта. Или пък да не станат. Гарантирани начини за получаване на квоти няма. Ако видиш обява, че някой се ангажира срещу 200 000 руб. ($3500) да ти намери квота, можеш да бъдеш сигурен, че това са мошеници.

По правило да получиш квота могат да ти помогнат следните параметри:

- близки роднини в Русия
- покупка на недвижим имот на територията на Русия
- много големи суми в руска сметка
- избор на района: да попаднеш в голям град е далеч по-трудно, а там, където има очевиден недостиг на работна сила, е по-лесно
- да имаш препоръка от предприятия, организации, диаспори, национално-културни автономии и държавни органи.

За да получиш РВП по квота или на друго основание, първо трябва да минеш на преглед от медицинска комисия. За близо $50 ще те прегледа пулмолог, специалист по психиатрия и токсикология, специалист по кожно- венерически болести, а също ще дадеш проби за болести, които се предават по полов път или ЗППП. Това ще отнеме 3-4 часа. След това в същата сграда можеш да се явиш на изпит по руски език, история и законодателство (близо $60). Ако знаеш руски поне на ниво В1, минаваш, а отговорите на въпросите по история и законодателство лесно могат да се намерят в мрежата. От изпита са освободени децата, пенсионерите и хората, които са завършили образование в Русия.

След седмица, когато бъдат готови анализите, и получиш удостоверението за владеене на езика, можеш да подадеш документите за РВП. Отиди два часа преди да отворят службите, защото ще свършат номерата за опашката и ще ти се наложи да ходиш някой друг ден. И бъди готов да чакаш реда си до вечерта. Не забравяй да си подготвиш нотариално заверен превод на паспорта и на удостоверението, получено от родината ти, че не си осъждан. И попълни анкетата предварително. Ако при попълването ѝ се усъмниш за нещо, по-добре разпечатай още един вариант и го попълни различно. И за най-малката грешка ще те върнат. По правило в миграционните центрове оказват помощ при попълването на анкети срещу 3000 руб. ($50). По-добре не пренебрегвай тази възможност.

Веднага щом получиш РВП, трябва да се регистрираш по местоживеене и да си направиш многократна виза (ако искаш да излизаш от страната). С разрешението за временно пребиваване в Русия можеш да живееш три години, макар че още след първата година може да подадеш документи за жителство. Ако си бил в Русия през по-голямата част от времето, имаш адресна регистрация, официален доход, който е над жизнения минимум за всеки член от семейството и не нарушаваш закона, ще ти го дадат. Документът за жителство или ВНЖ се издава за 5 години, а след това може да се удължава или пък да се получи гражданство.

През 2016 г. са издадени 9,5 млн. паспорта на Руската федерация, 1,5 млн. патента за работа, 323 000 разрешителни за временно пребиваване и 185 000 документа за ВНЖ. В Русия дълго остават да живеят най-вече жители на Средна Азия, Украйна и Беларус, но има и представители на други националности.

Плюсове: 

С РВП, а после с ВНЖ можеш да живееш в страната почти със същите права, каквито има и гражданинът. Да получиш право на безплатна медицинска помощ, да работиш където искаш, да дадеш детето си в детска градина или да го запишеш на училище. При това, като запазваш своето гражданство, можеш да пътувате без визи в страните, в които те се изискват за гражданите на Руската федерация.

Минуси: 

  • Първите шест месеца с РВП ще ти се наложи да плащаш не 13%, а 31% подоходен данък. И да отчиташ всяка година доходите си. Ако не направиш това, след три години няма да получиш ВНЖ.
  • Налага се да се отпишеш от местожителството си в родината. Има вероятност заради това в родната си страна да изгубиш правото на безплатна медицинска помощ – провери законодателството. А докато чакаш РВП в Русия, няма да те лекуват безплатно. Така че по-добре не боледувай.
  • Докато чакаш да получиш РВП, нямаш право да работиш. Някои хора не издържат и започват работа нелегално.
  • Ако нямаш приятели и роднини в Русия, ще ти е трудно да си намериш място за временна адресна регистрация. Хазяите на квартири под наем не са склонни да правят това. Можеш да се регистрираш срещу пари в така наречените "гумени квартири", но това е незаконно. Или пък да си купиш собствен недвижим имот.

Внимание! Всяко пълно или частично копиране на материали на Russia Beyond без писмено разрешение и директен линк към оригиналната публикация на Russia Beyond, включително от други електронни ресурси, ще се смята за грубо нарушение на Закона за защита на интелектуалната собственост на Руската федерация. Russia Beyond и медийният холдинг RT си запазват правото да реагират на подобни нарушения в различни държави, включително по съдебен ред.