Всичко, което трябва да знаете за руските визи

Альона Репкина
Чуждестранните пътешественици, разглезени от безвизово влизане в повечето страни по света, с подозрение гледат към Русия. „Руски дневник“ разказва всичко, което трябва да знаете за руските визи.

Туристите от повечето страни на Латинска Америка веднага могат да въздъхнат с облекчение: по-скоро за вас виза няма да е необходима (проверете на сайта на руското консулство във вашата страна). На останалите предлагаме да проучат особеностите за получаване на руска виза и да се ориентират с документите. 

Туристическите визи са:

- еднократни (еднократно влизане и еднократно излизане за срок не повече от 30 дни);

- двукратни (двукратно влизане и двукратно излизане за срок не повече от 30 дни);

- многократни (влизане и излизане повече от два пъти. На територията на Русия може да се пребивава не повече от 90 дни за период от 180 дни).

Снимка: Альона РепкинаАльона Репкина

Основният пакет документи, който трябва да предоставите в руското консулско учреждение, изглежда по следния начин:

1. Задграничен паспорт

Уверете се, че във вашия паспорт ще се намерят две свободни страници за визи, а срокът на действие на паспорта изтича не по-рано от шест месеца от датата на изтичане на срока на действие на визата. 

2. Попълнена визова анкета

Визова анкета можете да намерите на сайта на посолството, консулството или визовия център на вашата страна. Ще трябва да посочите обща информация за себе си и посещението си в Русия. 

Съвет: в някои страни искат да се посочат всички посещения зад граница за последните 10 години. Така е във визовите центрове във Великобритания и САЩ, затова отрано подгответе списък със страните и датите на пътуванията.

3. Една цветна снимка с размери 3,5 х 4,5 см

От вас се изисква ясно изображение на светъл фон, шапки и тъмни очила не трябва да присъстват.

4. Такса за виза

Размерът на таксата за виза зависи от страната, където ще подавате документи за виза, вида на визата и бързината на оформянето ѝ. 

Съвет: при отказ за издаване на виза таксата не се връща, затова изключете възможностите за грешка и съберете всички документи от първия опит. 

5. Туристически ваучер и потвърждение за прием на чуждестранен турист от организацията, ангажирана с туроператорска дейност

Тази точка не означава, че трябва да се оставите в ръцете на мениджъра по туризъм и да забравите за самостоятелно планиране на пътуването.

Съвет: просто купете ваучер от частна компания или го оформете чрез хотела.

Компанията трябва да има акредитация във Федералната миграционна служба (ФМС) и МВнР на Русия, затова се доверявайте на надеждни източници. От вас ще се изискат паспортни данни, потвърждение на резервацията на хотела и заплащане на услугата. Тогава ще получите ваучер и потвърждение.

Проверете дали в документа е посочен регистрационният номер на компанията и дали има печат.

Втори вариант: резервирайте стая в хотел и напишете писмо с молба да ви се предостави Visa support documents (Документ за потвърждение на резервацията – бел. ред.). Обикновено за ваучер с потвърждение се изисква да се заплати цената на стаята за първата нощувка. Но след получаване на визата можете да отмените резервацията си и да отидете у приятели.

Имайте предвид, че понякога визовите центрове проверяват постфактум дали наистина сте в хотела и могат да ви анулират визата (така правят не само в Русия). Затова решете сами дали сте готови да рискувате. 

6. Застраховка

Минималната сума на покритие трябва да бъде 30 000 EUR.

Съвет: застраховката ви трябва да действа на цялата територия на Руската федерация, която се намира и в Европа, и в Азия, затова не избирайте само регион „Европа“, дори да не ходите на изток от Урал. Оптимален вариант – „Европа, включително Русия“ или „целия свят“.

7. Миграционна карта

Поздравления, в Русия сте! На границата ще трябва да попълните миграционна карта.

Съвет: бъдете внимателни, ще трябва да напуснете страната в деня, който сте посочили в миграционната карта, дори визата все още да действа. 

8. Регистрация на визата

Остана ви да регистрирате визата си. Настоятелно ви съветваме да не пренебрегвате това правило. Липсата на временна регистрация, която при всички положения ще бъде забелязана от паспортния контрол на летището в деня на вашето излитане, може да се отрази на по-нататъшното издаване на визи.

Съвет: времето за регистрация на визата зависи от това, къде сте решили да отседнете.

Снимка: Альона РепкинаАльона Репкина

Ако ще бъдете в хотел, администрацията сама ще направи регистрацията в рамките на 24 ч. след пристигането ви.

Ако ще отседнете в частния сектор, ще имате 7 дни. Помолете собственика на квартирата да ви регистрира в местния клон на ФМС или по пощата. 

По закон сте длъжни да получавате регистрация всеки път, когато сменяте мястото си на пребиваване, затова, ако сте просрочили регистрацията, срещата с полицаите може да завърши с лошо настроение и глоба (от 2 000 до 5 000 рубли, $30-75). Регистрацията често се проверява в метрото, по гарите, в крайградските влакове – бъдете нащрек.  

Изискванията могат да варират в зависимост от страната, в която кандидатствате за руска виза. Например визовите центрове в САЩ могат при необходимост да поискат от вас допълнителни документи: извлечение от банковата сметка, удостоверение от местоработата, удостоверение за членове на семейството (a certificate on the makeup of the applicant's family). Затова пък можете да направите заявка за мултивиза за 3 години.

Поданиците на британската кралица ще трябва да дадат пръстови отпечатъци. Китайците трябва да са готови да представят билети за полет, а французите – подробна програма за пътуването, ако в плановете са включени рядко посещавани градове.

Индонезийците оформят визата направо на летището, а на тайландците изобщо не им трябва за срок от 30 дни.   

Задължително уточнявайте информацията във визовите центрове и не се страхувайте от самия процес. Още първите дни от отпуската ви ще ви накарат да забравите цялата бюрокрация.

"Российская газета". Всички права запазени.